Veelgestelde vragen (FAQ)
Bewindvoering
Ja dat klopt, namelijk beschermingsbewind – ook wel civiel bewind genoemd – en WSNP-bewind. Deze laatste vorm komt pas in beeld wanneer een eventuele minnelijke schuldregeling is mislukt en de gerechtelijke regeling is geslaagd. Het is dus mogelijk om twee bewindvoerders te hebben op hetzelfde ogenblik.
Aan bewindvoering ligt een gerechtelijke beschikking ten grondslag, tevens controleert de rechtbank of het bewind correct wordt gevoerd. Budgetbeheer is min of meer vrijwillig bewind met het verschil dat je zelf iets meer verantwoordelijkheid draagt.
Ja, je kunt meekijken in ons softwaresysteem Onview en je krijgt zelf de bankafschriften thuis. Verder wordt er jaarlijks een rekening en verantwoording opgesteld waarin wordt vastgelegd waar je geld naartoe is gegaan. Deze wordt jaarlijks met jou besproken.
Zeker! Binnen de mogelijkheden zijn daarover afspraken te maken. Het blijft ten allen tijd jouw geld namelijk.
Sinds 1 januari 2021 geldt dat in geval van schulden de rechter het bewind alleen voor bepaalde duur mag uitspreken. Bij bewind om een andere reden dan schulden of verkwisting geldt dit in principe niet.
Je mag altijd de rechter ook vragen het bewind te stoppen. Het hangt van de situatie af of de rechter met het verzoek akkoord gaat.
Je mag daarvoor een verzoek indienen bij de rechtbank met hierbij een bereidheidsverklaring van de nieuwe bewindvoerder. De nieuw aan te stellen bewindvoerder zal normaal gesproken altijd vooraf contact opnemen met de huidige bewindvoerder. Uiteindelijk beslist de kantonrechter.
Dit is ter bescherming, om te voorkomen dat iemand te snel of onnodig onder bewind wordt gesteld. Wanneer er bezwaar is om familie in te lichten, dan kan dit worden aangegeven in de aanvraag. In de meeste gevallen is het dan geen probleem.
Nee, de akkoordverklaring kan nergens anders voor gebruikt worden. Niemand komt te weten wie de akkoordverklaring heeft ingevuld.
Ja, op de leefgeldrekening is dat mogelijk. Echter niet op de beheerrekening.
Dit krijg je geheel overgemaakt op je leefgeldrekening. In uitzonderlijke gevallen kan het in de opstartfase (gedeeltelijk) gebruikt moeten worden voor andere dingen.
Bewindvoering / Budgetbeheer i.c.m. schulden
Dat ligt aan de grondslag van het bewind. Een bewind op grond van geestelijke of lichamelijk toestand wordt niet gepubliceerd. Een bewind op grond van verkwisting of problematische schulden wordt wél altijd gepubliceerd in het Centraal curatele- en bewindregister (CCBR). Het doel is dat de onder bewind gestelde wordt beschermd tegen het aangaan van ongewenste overeenkomsten. Dit geldt zowel voor jou als voor een contractspartij. Door de publicatie in het register kan een contractspartij controleren of er bewind is uitgesproken op jouw naam.
Dat ligt aan de situatie. Wanneer je nog in het minnelijk traject (Msnp) zit niet, maar in een wettelijk traject (Wsnp) wel. Dit wordt namelijk geregistreerd in het Centraal Insolventieregister (CIR). Hierin staan de gegevens van faillissementen, surseances van betaling en de Wsnp. De registratie is voor iedereen zichtbaar tijdens de Wsnp en tot zes maanden na de beëindiging. Het is dus mogelijk dat je wél ingeschreven staat in het CCBR vanwege bewindvoering, maar (nog) niet in het CIR. Beide is ook mogelijk.
Aan bewindvoering ligt een gerechtelijke beschikking ten grondslag, daarmee kunnen wij namens jou aan alle informatie komen die noodzakelijk is om tot een goede schuldregeling te komen. Wij kunnen jou daarmee volledig ontlasten en het geheel van A tot Z voor jou verzorgen. Met budgetbeheer zijn de bevoegdheden minder en wordt er ook meer verantwoordelijkheid verwacht van jezelf. Er bestaat een mogelijkheid dat het niet voldoende volstaat, waarna in samenspraak alsnog de stap naar bewindvoering gemaakt kan worden.
Ja, je kunt meekijken in ons softwaresysteem Onview en je krijgt zelf de bankafschriften thuis. Verder wordt er jaarlijks een rekening en verantwoording opgesteld waarin wordt vastgelegd waar je geld naartoe is gegaan. Deze wordt jaarlijks met jou besproken.
Ja, daar is helaas niets aan te doen. Sommige schuldeisers zijn bereid om hun vordering tijdelijk op on-hold te zetten in aanloop naar een schuldregeling, maar dat is vaker niet het geval. Wanneer de schulden te hoog zijn om in drie jaar te kunnen aflossen, dan maakt het eigenlijk ook niet zoveel uit.
Nee, de schulden blijven op jouw naam staan. Als er al vergaande invorderingsmaatregelen zijn – zoals loonbeslag of boedelbeslag – dan kan de bewindvoerder dit niet stopzetten. Wel zal de bewindvoerder altijd controleren of er niet ten onrechte teveel wordt ingehouden en in dat geval een correctie laten uitvoeren.
Schulden
Een schuldregeling duurt normaal gesproken 36 maanden in totaal. In bijna alle gevallen zal daar een stabilisatieperiode aan vooraf gaan. Wanneer de schuldeisers niet akkoord gaan in het minnelijke traject, dan gaat na enige tijd het wettelijk traject van start. De 36 maanden gaan dan opnieuw lopen.
Je kunt controleren waarop de Beslagvrije Voet gebaseerd is. Je kunt vervolgens gegevens van woonlasten, zorgpremie en toeslagen indienen. De deurwaarder moet dan een herziene berekening maken en het teveel ingehouden bedrag terugbetalen. Je kunt ook zelf een berekening maken op Schuldinfo.
Dit ligt eraan in hoeverre de maandelijkse inkomsten en uitgaven in balans zijn en hoeveel schulden er zijn, maar ook de mate van invordering daarvan. In de praktijk blijkt dat een schuldregeling de meeste kans van slagen heeft in combinatie met budgetbeheer of bewindvoering.
Zeker! Als het nog niet in een heel ver stadium is, dan is dit zeker een optie. Een website met hele goede informatie is www.zelfjeschuldenregelen.nl
Ja, een deurwaarder moet eerst een executoriale titel hebben om beslag te kunnen leggen.
Ja dat mag. Boedelbeslag is voornamelijk een drukmiddel aangezien de kosten vaak boven het gewin gaan.
Ja helaas wel.
Nee, dat is geen reden voor ontslag.
Wanneer een deurwaarder een executoriale titel heeft, dan mag dit inderdaad. De overheid mag rechtstreeks beslag leggen op een bankrekening na een dwangbevel. Dit wordt een overheidsvordering genoemd. Voor bankbeslag geldt geen beslagvrije voet
Ja, dat is heel goed mogelijk. Daarom bestaat er voor een schuldhulpverlener de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. Zo kan wordt er een beslagvrije periode gecreëerd om tot een stabiele financiële situatie te komen voorafgaand aan de start van een schuldregeling.
Dit is een zeer ernstige situatie. Er bestaan voor een schuldhulpverlener mogelijkheden om dit te voorkomen door een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank.
Met het formulier Verzoek berekening van de beslagvrije voet, kun je de verrekening ongedaan laten maken. Ook een overheidsvordering kan hiermee teruggehaald worden – als het tenminste onterecht was.
Omdat de gezamenlijke kosten die jullie hebben meetellen om tot een goede berekening te komen van het Vrij te laten bedrag.
Ja, vanuit de basisverzekering van de huidige zorgverzekeraar. De aanvullende verzekering wordt in de meeste gevallen wel stopgezet.
Nee, beide is niet mogelijk wanneer je schulden hebt.
De Msnp (Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen) is een vrijwillige schuldregeling. Zonder tussenkomst van de rechter wordt er geprobeerd om tot overeenstemming met de schuldeisers te komen. Wanneer dit niet lukt dan kan er in de meeste gevallen een beroep gedaan worden op de Wsnp (Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen). In dat geval moeten de schuldeisers verplicht meewerken aan de schuldregeling.
Nee, er moet altijd eerst een minnelijke poging gedaan worden voordat je kunt doorstromen naar een wettelijke schuldsanering.